Jadłospis diety kopenhaskiej – przepisy


Dieta kopenhaska, tuż obok diety Dukana i diety Atkinsa, jest jedną z najbardziej popularnych kuracji odchudzających. Powód jest tylko jeden - efekty. Choć twórcy diety obiecują, że w ciągu 13 dni można schudnąć nawet 20 kilogramów, zwykle masa ciała spada o 7-10 kilogramów (tak było i w moim przypadku). Warunek jest tylko jeden - specjalny jadłospis diety kopenhaskiej. Przepisy są proste w przygotowaniu, więc komponowanie menu nie powinno sprawić żadnych trudności.

Sprawdzone i przetestowane - dieta w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa
Ranking, opinie oraz test - dieta kopenhaska w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa
Ranking, opinie oraz test - Dieta Atkinsa w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa


Zanim jednak zdecydujesz się na odchudzanie zgodnie z zasadami takiej kuracji odchudzającej, musisz wiedzieć, że dość monotonny jest jadłospis diety kopenhaskiej. Przepisy powtarzają się, ponieważ cała kuracja opiera się na siedmiu wariantach menu, które trzeba zastosować w ciągu 13 dni.

Co zatem jeść, by schudnąć?



Dzień 1. i 8.

Śniadanie: filiżanka kawy słodzonej kostką cukru (1 łyżeczka)

Obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, pomidor, szklanka gotowanego szpinaku

Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 4-5 liści sałaty skropionej łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 2. i 9.

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru (1 łyżeczka)

Obiad: befsztyk wołowy (200 g), 4-5 liści sałaty skropionej łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, owoc (duże jabłko, grejpfrut)

Kolacja: plaster szynki chudej, 2/3 szklanki naturalnego jogurtu

Dzień 3. i 10

Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru (1 łyżeczka)

Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, owoc (duży grejpfrut bądź jabłko)

Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster chudej szynki, 4-5 liści sałaty pokropionej łyżką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny

Dzień 4. i 11.

Śniadanie: filiżanka kawy słodzonej kostką cukru (1 łyżeczka)

Obiad: chudy twarożek (100 g), 2 jajka na twardo, 1 marchewka starta

Kolacja: sałatka owocowa, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. i 12.

Śniadanie: 1 starta marchewka (duża) z cytryną

Obiad: ryba gotowana na parze (300 g)

Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, kilka różyczek brokułów

Dzień 6. i 13.

Śniadanie: filiżanka kawy słodzonej kostką cukru (1 łyżeczka), grzanka

Obiad: gotowany kurczak cały (700 g), 4-5 liści sałaty pokropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

Kolacja: 1 duża starta marchewka, 2 jajka ugotowane na twardo

Dzień 7.

Śniadanie: filiżanka herbaty bez cukru

Obiad: kawałek grillowanego, chudego mięsa, owoc

Kolacja: nic

Nie da się ukryć, że bardzo ubogi jest jadłospis diety kopenhaskiej. Przepisy są tak skonstruowane, by dostarczały nie więcej niż 500 kcal. Warto również wiedzieć, że istnieje możliwość zamiany obiadu z kolacją i odwrotnie, jednakże tylko w ramach tego samego dnia.

Każda osoba, która decyduje się na taką kurację, powinna mieć świadomość, że może miewać napady łaknienia. Gdy tylko poczujemy głód, należy sięgnąć po wodę. Szklankę wody niegazowanej zaleca się wypijać przed posiłkiem.